LEONARDO LEIPZIG - IMPRESIILE PARTICIPANTILOR
                            Au fost trei saptamani pline, am realizat multe, iar cele mai frumoase momente ne raman in
                            memorie
mult timp dupa ce totul s-a sfarsit.
                            Acestea sunt doar o parte din impresiile noastre de atunci si ar mai fi atatea de spus...

Proiectul Leonardo da Vinci "O sansa pentru viitor - Mobilitatea transnationala in domeniul IT" este o oportunitate unica pentru mine si colegii mei, o modalitate aparte de a ne dezvolta abilitatile si competentele profesionale in domeniul IT. Totodata, cu ajutorul acestui proiect ne imbunatatim competentele lingvistice si acumulam experienta de viata. Dupa o serie de examene urmate de pregatire intensiva la informatica, limba engleza si geografie, intr-o dimineata racoroasa de februarie ne-am avantat emotionati intr-o calatorie ce urma sa isi lase amprenta, cu siguranta, in viata noastra.

Ghidul nostru, Alex, a fost cel care ne-a prezentat imprejurimile si care ne-a lasat o impresie foarte placuta asupra orasului care avea sa devina „a doua noastra casa” timp de 3 saptamani. insa toata aceasta stagiatura nu este bazata pe cunoasterea orasului si pe distractie, este bazata pe acumularea mai multor cunostinte in materie de informatica. Prima saptamana a fost mai usoara, tinand cont ca ceea ce am invatat la firma a fost mai mult o recapitulare a ceea ce dirigintele si profesorul nostru ne-a invatat la clasa.

Spre sfarsitul primei saptamani au aparut si lucruri noi. Folosind limbajul Javascript am invatat sa adaugam elemente noi paginilor web precum mesaje, butoane, functii sau actiuni. Cel mai interesant lucru mi s-a parut a fi realizarea unui formular de inscriere intr-o pagina HTML. Chiar daca am lucrat mult la el, a meritat din plin, mare fiindu-mi satisfactia atunci cand am reusit sa il finalizez.


Pe langa faptul ca ne-am imbogatit cunostintele in domeniul informaticii, aceasta experienta ne-a ajutat sa ne dezvoltam abilitatile lingvistice, caci am fost nevoiti sa vorbim in limba engleza peste tot unde mergeam. Totodata, am urmat cateva sedinte de limba germana, invatand astfel cateva cuvinte sau chiar expresii in aceasta limba. Este o limba destul de grea, cu litere si sunete ce nu exista in vocabularul nostru, insa cursurile au fost foarte atractive, bazate in special pe jocuri si fise de lucru interactive, ceea ce ne-a determinat sa retinem relativ usor notiunile.

La sfarsitul primei saptamani, am fost la fabrica de construcție a masinilor BMW. A fost o experienta fantastica pot spune, deorece am vazut aproape pas cu pas cum se asambleaza un autoturism BMW. Cea mai mare contributie o aveau robotii proiectati la un nivel nanometric sa construiasca o astfel de masina, alaturi de alti mii de oameni. in total, fabrica BMW construieste 740 de masini pe zi cu ajutorul a 6000 de angajati.

Am vizitat cele mai importante obiective turistice din Leipzig. Arhitectura este spectaculoasa, iar cladirile au un aspect aparte. Pe langa arhitectura, am fost surprinsa de modul de organizare al mijloacelor de transport in conditiile in care, indiferent de vreme sau ora, ajung la timp. Punctualitatea persoanelor este la un nivel mai ridicat decat in alte tari, profesorul de practica de la Robotron ajungand intotdeauna cu 5-10 minute inainte de inceperea cursului, iar cei de la Wisamar asteptandu-ne de fiecare data la firma.